24 Temmuz 2011 Pazar

Bi kedi gördüm sanki

Hişşt Nilgün ,sen de duydun mu? Bi kedi gördüm sanki !

Hiii !!! Damla'nın kedilerinden bu.



Önemli değilmiş Nilgüncüğüm ,canımı sıkmaya değmez :)

Bizim sitede bahçeli evlere aksesuar niyetine alınmış (!) hemen herkesin bir köpeği var. Bunlar binbir hevesle alınmış,çoğu bahçede bakılamayacak cins köpekler. Köpek bakımının çocuk bakımından farkı yoktur. Emek ister ,zaman ister,eğitim vermek ister. Bütçeye köpeğin cüssesi büyüdükçe ciddi yük getirir. Aşısı var,yavru istenmiyorsa kısırlaştırılması gerekir,yaşlılığında da sağlıklı kalabilmesi için iyi beslenmesi ve düzenli olarak egzersiz yaptırılması gerekir. 
Ama ne gezeeer... Köpek yaz tatilinde alınır,evin çocuğu bir-iki oynar gezdirir falan. Sonra köpek çok çabuk büyür,zamanında doğru düzgün eğitim verilmediği için evi-bahçeyi kirletir. Zavallı artık evde istenmez,bir karış zincire bağlanır bahçenin bir köşesine atılır. Hayvan sıkıntıdan gün boyu havlar havlar... Bahçeyi kazar talan eder  '' Heyyy ,ben buradayım,benimle ilgilenin ! '' der ama sesini duyuramaz. 
Uyarırsın ,çok bilmişler '' yemeği suyu önünde işte,bizim ona ayıracak zamanımız yok ! '' der; azıcık suçlananlar '' Ama bizimki Keşkül kadar iyi huylu değil ! '' der.(Keşkül yavruyken benim gördüğüm en hareketli köpekti,bilmezler )
Sokak köpeklerine çok acıyorum ama inanın _sözüm ona- ev köpeklerine daha çok acıyorum. Onlar hiç sokağı bilmiyorlar ,başlarının çaresine bakamazlar. İnsanlara güvendiler,küçükken az da olsa sevgi gördüler. Şimdi bir kenarda atılmış önlerinde yeşermiş bir kap su,akıllarına gelince verilen bir tas mamayla kaçınılmaz sonlarını bekliyorlar....
Hele kediler... Onları hiç sormayın. Kedi sevgisini cins kedi sevgisi olarak algılayan çok bilmişler,cins kedilerin hiç koltuk kanepe tırmalamadığını, tüy dökmediğini,ortalığı kirletmediğini düşünürler. Laf aramızda Tagaddi'nin eve verdiği zarar Küdük'ün yanında hiç kalır. Kedi büyür haydiii sokağa.  
Geçen yaz sırf Küdük' e heves edilerek alınan iki cins kedi --ki biri Ankara diğeri İran --şimdi sokakta . Bunlar sokakta yaşayamaz , Ankaralar albinodur güneşe çıkamazlar;İranlar çok tüylüdür dış parazitler onları mahveder. Bunlar ve birkaç yıl önce sokağa atılan bizim bahçenin müdavimi zavallı Van oğlan  dün evde geçirmeyi planladığımız pazar günümüzde bizi üzüntüye boğdular. 
Van oğlan'ı Keşkül sevmiyor çünkü çok hırçın ve birkaç kez Keşkül' e pata atarak canını yaktı.  Karşı siteden birileri''  o  bizim kedimiz biz bakıyoruz '' dedikleri için de müdahele edemiyorum. Diğerleri mi ? Bakacağız artık,gerekirse yuva ararız ama bulduğumuz yuvaları denetleyemiyoruz ki oradan da atabilirler. Burada hiç değilse gözümün önündeler. Komşumun kızı Damla'yla onlara da bakarız artık.
Pek iç açıcı olmayan hafta başı postu oldu bu değil mi? Sadece içimi döktüm,beni okuyan sizler zaten hayvansever sorumluluk sahibi insanlarsınız ,yoksa kimsenin gönül gözünü açmak değil niyetim. Biraz dertleştim  sizlerle o kadar.
Herkese iyi bir hafta dileklerimle...

9 yorum:

  1. Sevgili Colette Hanımefendi !
    Sormayın, iç yarası bir konu bu. Bizim buralarda da yabancılar getirdikleri tüylü dostları bırakıp gidiyorlar, iyi bakıldıklarını gördükleri için.
    O yüzden öyle güzel kırmalar var ki.. elimizden geldiği kadar bakıyoruz. Yaz kolay da, el ayak çekilince kış vakti onlar için zor oluyor. Daha çok kış vakitleri daha faal çalışıyoruz, onlara bir şey olmaması için.
    Herkesin onların oyuncak değil bir canlı olduğunu iyi kavraması lazım.
    En iyisi kapı önüne koyulan bir mama ve su kabı ve onlar taleb ettikçe de sevgi ve şevkat.
    Hepimizin yazdığınız konuda içimiz parçalanıyor..
    Güzel geçsin sizin, kızların ve tüm ailenin haftası..

    YanıtlaSil
  2. Maalesef bu zihniyetin değişmesi gerek ama değişir mi inanın bilmiyorum.çok üzülüyorum bunları görünce :(

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Ali Bey maalesef yerden göğe haklısınız . Sizin ve tüylü dostlarınızın da haftası çok güzel geçsin !
    Ahh Selin'im ahh !!!!

    YanıtlaSil
  4. :( kıyamam içim cız etti okurken :( Bu vicdansızlık neden anlamıyorum :( Verilen suya mamaya bile karşı çıkanlar var Allah herkesin yüreğine merhamet versin.

    YanıtlaSil
  5. Maalesef giderek artan bir sorun.
    Bence evcil hayvan alacaklara önceden ev koşulları, ekonomik koşulları, aile yapısı ve en önemlisi RUH YAPISI nın uygun olup olmadığı konusunda araştırma yapılıp ondan sonra verilmeli.
    Biraz zor olmakla beraber gelecekte olması gereken bu.
    Mamasız, susuz illede sevgisiz kalmasınlar...

    YanıtlaSil
  6. Yeşimciğim Allah herkesin gönül gözünü açsın ve amin !
    Nami bu dediklerin bir gün olur diye umut ediyorum. Hani AB ye gireceğiz diye uyum yasaları çıkarıyorlar ya belki torbaya bunu da koyuverirler :)

    YanıtlaSil
  7. Çok haklısın Colette'ciğim.

    YanıtlaSil
  8. bende çok üzülüyorum.bir hevesle alıp sonra sokaga bırakıyorlar çok acı:((((

    YanıtlaSil
  9. Bu insanlar,yaşama haklarının yalnızca kendilerinde olduğunu sanıyorlar.Halbuki insanıyla,hayvanıyla hatta bitkisiyle soluyoruz bu havayı.Ortak yaşamayı bilmiyorlar.Paylaşmayı bilmiyorlar.Çok ağır olacak ama bu tür insanların kalbine şeytan girmiş.Şanslıyı ben sokakta buldum.Banada aynı sana denilen gibi deniliyor.Şanslı gibi değil ama diyorlar.Şanslıda 7 yılın emeği var.Mamalarından tutunda aşılarından,eğitiminden.Onu ben sevgiyle büyüttüm.Kolay sanıyorlar...Halbuki evlerine almadan önce bir araştırsalar.İnsan sevdiğini kapının önüne koyar mı?
    Ailenizle beraber güzel bir hafta sizinle olsun.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil