8 Eylül 2011 Perşembe

Çok pati güzeldir ama...

Bu gün sevgili Begonvilli Ev'in evine yeni katılan küçük Colette'in tık tık serüvenlerini okurken aklıma geldi bu postu hazırlamak. 
Evde birden çok patiyle yaşamanın kuralları ,sorumluluk ve sorunları... Sorun sözü biraz ağır kaçtı ama bazen  zamanında önlem alınmazsa ya da ne kadar önlem alınsa da sorunlar başgösterebiliyor .
Bu bloğu izleyen sizler zaten biliyorsunuz bizim evde iki kedi bir de köpekcan yaşıyor. Keşkül sağlık sorunları çok ama inanılmaz uyumlu bir köpek. Evine geldiğinden bu yana 2 büyük operasyon geçirdi,hatta önümüzdeki günlerde bir ciddi operasyon daha geçirecek maalesef :(
Tagaddi erkek kediden beş beter efe bir kedi. Kendi kuralları var ve bir kedi için dahi çok bencil. Beni resmen kullanıyor. Eve gelir yer içer ,yatar uyur,halıların koltukların tırmalamak suretiyle tozunu alır gider. Yalvarsam yakarsam da kucağımda 1-2 dakika kalmaz. Keşkülle arası baştanberi oldukça iyidir. O hiçbir köpekten korkmaz. Arkadaşımın bize getirmek gafletinde bulunduğu (!)Golden cinsi köpeğinin ağzını burnunu kanatıp göndermişliği vardır :( Gerçi o zamanlar bebekleri olan bir anneydi ,yavrularını koruyor diye bağışladık.
Küdük evin sonradan dahil olan cüsse olarak da yaş olarak da en küçük bireyi. Geldiği günden itibaren Keşkülle çok iyi kaynaştı. Birlikte büyümedikleri halde ilk dakika koklaştılar ve anlaştılar. Bu bir mucizeydi :)
Tagaddi ise Küdük'ü önceleri hiç umursamadı. Bizim eve gelen ve nasıl olsa dönecek olan bir konuk muamelesi yaptı. Baktı yazlar geçti kışlar geçti döndüğü yok,sonradan sonradan hırr!!! tısss!!! yapmalar ,pati atıp ''ben yapmadım '' bakışı atmalar derken o dünyanın en sakin kedisini çileden çıkarmayı başardı. Şimdi büyüyüp güçlenen Küdük de altta kalmıyor,bir bakıyoruz her şey yolunda sakin sakin giderken bir anda ortalık karışıyor. Halılar kilimler havalanıyor,merdivenlerden fil sürüsü geçiyorcasına pat pat ! sesleriyle -artık hangisi pes ettiyse-biri aşağı yuvarlanıyor.
En büyük sorun gün içinde bir kaç saatliğine dahi evden çıkacaksam ikisini evde yalnız bırakamıyorum. Tagaddi'yi kış bahçesine koyup hava güzelse kapıyı hafifçe aralayıp çıkıyorum. Döndüğümde çoğunlukla masum bir şekilde uyurken buluyorum ama O'na güvenemiyorum ne yazık ki:(
Sokaklardan bize gelen Tagaddi çok temiz bir kedidir. Küdük'ün eşyalarını kullanmaz,kendi tabağı boş olsa da Küdük'ün tabağından mama yemez. Keşkül'ün tabağına burnunu sokar ve suyuna ortak olur ama Küdük'ün asla...
Uyku yeri konusunda seçici değildir,her yere kıvrılır ama yatağa gelmez. Küdük benden önce yatağa konuşlanır ve ben kalkmadan yatağı terketmez :)
Aslında çok büyük sorun değil ama mama kaplarının yeri de ayrı bir konu. Keşkül çok iştahlı bir kızdır. Kedi maması ise çok lezzetli olduğundan (ona göre tabii yoksa tatmışlığım yok )oratda bulursa iki dil darbesiyle yalayıp yutar. O nedenle yazlığın 3. katına pencerenin hayli geniş olan iç pervazına kedilerin tabaklarını koyarak sorunu çözdüm ama kışın apartmanda sorunu epeyce çözemedim. Sonunda evin daha az kullanılan banyosunun tezgahına koydum kedilerin mamalarını. Zıplayıp çıkıyorlar ama Keşkül o kadarına cesaret edemiyor. Zaten arka ayaklarındaki problem yüzünden Keşkül hiç zıplamaz ! Bu kez de hijyen problemi çıkıyor ortaya,günde defalarca aklıma geldikçe,önünden geçtikçe deterjanlı kağıtlarla tezgahı siliyorum. Evde hayvan beslerim ama hijyenden asla ödün vermem.
Hastalık sorunları ayrı konu;Tagaddi dışarı çıkıp dolaşmadan duramaz onun özgür bir ruhu var. Küdük ise en fazla bahçeye çıkmıştır çünkü fazla iyi niyetli bir kedi. Korkarım başına bir iş gelir de kendini koruyamaz diye... Tagaddi dışardan konuk(!) getirebilir diye benim kızlar zamanından önce iç-dış parazit ilacı alırlar ve istisnasız her gün taranıp tüyleri kontrol edilir . Tagaddi kendini taratmaz ama Küdük,Keşkül bayılırlar.
Tüm bunlar benim oldukça zamanımı alır ama şikayetçi miyim ? Hayır,asla. Bu benim seçimim ,ben onları evimdeki koltuktan halıdan ,boş dedikoduyla öldürülen zamandan daha çok seviyorum. Onlardan korkup da evime geldikleri zaman başka bir yere kapatmamı isteyenleri anlayışla karşılıyorum ama evimin pis olduğunu düşünüp sağda solda ''hayvanlı evlerde tiksinip ikramları geri çevirdiklerini ama benim evimin hiç o evlere benzemediğimi '' söyleyenlere inanmıyorum açıkçası. ''Kızım sana söylerim,gelinim sen anla ''misali ben onlara gitmeyiveriyorum bir süre sonra onlar da gelmez oluyorlar ,yorgan yok kavga yok :)
Tüm bunlar gözünüzü korkutmasın. Ben onları çok seviyorum ve onlar sayesinde çok güzel insanlarla da tanıştım.Onu da başka bir gün anlatırım artık.
Çook uzun yazdım,sabredip okuduysanız eğer sonsuz teşekkürler !
Sevgiler Colette'in Evi'nden !

 Ayrılmaz  ikili 



Dışarı çıkmak için yalvaran Tagaddi 


  
Kedi gibi  kıvrılıp uyuklayan Keşkül !


Banyoda taranmak için sırasını bekleyen Küdük !



19 yorum:

  1. onlar okadar tatlıki bizlerden bir farkı olduklarını düşünmüyorum keşküle şimdiden geçmiş olsun diliyorum sağlığına bir an önce kavuşsun inşallah mululuklar :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili fikir projeleri çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. canlarım benimmm öpüyorum sizi tüyünüzde dökülse tısss deseniz sizler cansınız can.

    Nilgüncüm keşküle geçmiş olsun inş sıkıntılarıda o tedeviyle azalır.
    sevgiler öpüldünüz

    YanıtlaSil
  4. Üçü de birbirinden tatlı ve değerli canlar. Evde hayvan beslemek ister kedi, köpek, ister kuş veya kaplumbağa besleyin sorumluluk isteyen bir durum. Ama dediğiniz gibi hiç de insana zor gelmeyen bir sorumluluk. Sevgileri herşeye değer.
    Keşkül'e çok geçmiş olsun. Dilerim sağlığına bir an önce kavuşur.
    Hayvan beslenen ev neden pis olsun ki eğer kişi pisse zaten her koşulda evi de pis olacaktır. Bunu hayvanlara yüklemek çok acımasızca. Aşkım o kadar temiz bir kedi ki evi pisleteceğini düşünemiyorum bile. Tuvaletinin değişme zamanı yaklaşmışsa girmez miyav miyav başımın etini yer hadi diye:) Suyu her gün değişmezse içmez. Mama tabakları temiz olacak yemez:) Yani ne bileyim hayvanlar tabii ki bulundukları ortamı kirletmez. Böyle düşünenlere çok kızıyorum.
    Güzel patili dostlarınızla uzun birliktelikler dilerim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. İçim titredi okuyunca:( Keşkülü ne kadar çok sevdiğimi biliyorsunuz:( Gelip size yardımcı olabilirim yalnız olacaksanız operasyonu sırasında :( İnşallah acı çekmez.. onu çok seviyorum :( Lütfen iyileş güzel kızım :(

    YanıtlaSil
  6. Çoğu insandan daha sadık, daha sevecen, daha temiz, daha iyi niyetli oldukları için dört ayaklılar tercihimdir :) Bıdıktan korkanlar maalesef gelemiyorlar, çünkü Bıdık değil biryere kapatılmayı, yalnız kalmayı sevmeyen yaratıktır, gelenler çekiniyorsa "elleme"derim, yanaşmaz o zaman, bir koklar o kadar... O benim önceliğim, tıpkı senin gibi sevgili Colettem:)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili colette okurken içim gitti inanın yaşam felsefenize ayakta duruşunuza sessiz dostlarımızıda katmışsınız ne güzel keşke herkes sizin gibi olabilse azıcık zora geldiğinde o yavruları tekrar korunmasız dünyaya bırakmasa keşkül inşallah hayırlısıyla atlatır operasyonu ve sağlığına kavuşur bu arada bayramda benimde kedilerle bir maceram oldu bloğuma beklerim

    YanıtlaSil
  8. Hatice'm aynı düşüncedeyiz zaten değil mi ?Keşkül için güzel dileklerine çok teşekkürler !
    Sevgili Okuyan ,hayvanlar sayesinde bakın ne güzel insanlar tanıyorum,teşekkürler .
    Serpilciğim sen ne tatlı bir akadaşsın,ne kadar hakikatli bir insansın :) Teşekkür ederim ,yalnız olursam sana mail atarım. Desteğin için şimdiden teşekkürler !
    Sevgili Banu Keşkül fazla sosyal bir hayvan ,insanların ondan neden korktuğunu ya da o insanları böylesine severken neden sevilmediğini anlayamıyor. Hoplayıp zıplayamıyor ama yan yan koşuyor onlara,çok komik bir görsen :)

    YanıtlaSil
  9. Harika bir yazı olmuş. Mutlaka bu deneyimlerden yararlanacak birileri vardır. Aslında bizim evde yaşananlarla çok örtüşüyor. Ne var ki bizim ev çok daha küçük bir apartman dairesi. Şimdi hayalimizde planını kendim çizdiğim bir bahçeli ev projesi var. En kısa zamanda hayata geçirmek istiyoruz. O zaman patişler de biz de daha rahat edeceğiz. Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Mor menekşe hoşgeldin ! Yorumun bir yerlere takılmış kalmış,anca yanıtlayabiliyorum,özür dilerim . Ben de sana sabah kahvesine geleceğim az sonra:) Sevgiler...
    Sevgili komşum,yazının fikir annesi sizsiniz. Size ve canlarınıza en kısa sürede hayallerinizdeki eve kavuşmak için bol şans ve kolaylıklar dilerim.Bu konuda her türlü aksiliği yaşayan(!) birinden yardım isterseniz hazırım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Bir kaç sene önce bende Şanslı'ya arkadaş almak istemiştim.Veterinerimizden çok memnunuz.Kendi kendime karar vermek istemedim.Veterinerimize danıştım.Şanslı evde başka bir kediye tahamül edecek bir kedi olmadığını söyledi.Bunu ona yapma...Sen Şanslı'ya çok düşkünsün.Çok üzülürsün dedi ve verdiğim karardan vazgeçtim.Biz insanlar gibi hayvanlarında farklı huyları var...Bir tane alırsın onun huyuna husuna sen alışırsın.Bir kaç tane olunca bunun zorlukları var.Evet sen,ben vs.biz severek onlara bakıyoruz ama bu zorluklarını bilmeden kedi,köpek edinen var.Bu problemlerle karşılaşınca haydi sokağa:(Hayvanlar süs eşyası değil.Aslında onlar yaratılış olarak mutlu doğmuşlar...Onları mutsuz eden biz insanlarız.Geçmiş olsun.Keşküle acil şifalar diliyorum.
    Yazından mutlaka faydalanan olacaktır.Paylaşım olarak teşekkürler.
    Kızları doyasıya öptüm.
    Mırk...

    YanıtlaSil
  12. Pembe Pati desene Şanslı da Tagaddigilleredn :)

    YanıtlaSil
  13. Keşkül'ü cidden çok merak ettim. Özel bir mail yazıp sağlık durumu hakkında detaylı bilgi istemeyi düşündüm ama bu sizi üzer diye vaz geçtim. Onlar hasta oldukları zaman ne çok üzülüp yıprandığınızı zaten biliyorum. Çünkü bizde de böyle. Acil şifalar diliyor, en kısa zamanda eskisinden daha sağlıklı olması için dua ediyorum. Lütfen bizi bilgilendirin. Buradaki kardeşleri de sevgilerini gönderiyor Keşkül'e..

    YanıtlaSil
  14. Yazdıklarını yüzümde tebessümle okudum.Evde bir can beslemenin sıcaklığı bambaşka.Şimdi biri benim yanımda olsa keşke :(
    Ben de kedim varken söylerdim hep titizlenenlere;
    Kediler yeryüzündeki tüm canlılar arasında, kişisel bakımlarına en uzun zamanı ayıranlardır. Diye
    Sevgiler sana ve can dostlarına.

    YanıtlaSil
  15. Keskul'un umarım ciddi bir sorunu yoktur, cok gecmis olsun simdiden.
    Pati sahipleri az cok biliyordur bunlari ve hepimiz sizi nasil da iyi anlayarak okumusuzdur. Umarim anlamak istemeyenler de anlar bir gun bizi. :)

    Cok guzel bir yazi, elinize saglik..

    YanıtlaSil
  16. Keskul'un umarım ciddi bir sorunu yoktur, cok gecmis olsun simdiden.
    Pati sahipleri az cok biliyordur bunlari ve hepimiz sizi nasil da iyi anlayarak okumusuzdur. Umarim anlamak istemeyenler de anlar bir gun bizi. :)

    Cok guzel bir yazi, elinize saglik..

    YanıtlaSil
  17. Bir hayvan sevmenin insanda bıraktığı o muhteşem etkiyi bilmeyenlere ve dahi anlamak istemeyenlere anlatmakla uğraşamayacağım doğrusu ablacım. Onlar için sadece çok üzülüyorum, bu güzel histen mahrum oldukları için. İkram çevirme konusuna gelince; onu ben de duyuyorum zaman zaman....ve söyleyecek şey bulamıyorum maalesef. İkisini birbiriyle nasıl ilintilendirebildiklerini bi anlasam? Bu sevgiyle ve güzelliklerle kal Nilgün ablacım..

    YanıtlaSil
  18. Keşkül'ü,Küdük'ü ve Tagaddi yi öptüm kaçtım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Tülin,onlara bir şey olmasın !
    Özge sesini duymak güzel !
    Serapcığım,boşverdim zaten hayvan sevmeyenleri ben de sevmiyorum oluyor bitiyor :)
    Gönül Çelen Şanslı duymasın :)

    YanıtlaSil