29 Şubat 2012 Çarşamba

Soğukta daha çok acıkıyoruz

Bu yıl yurdumuz uzun ve çetin bir kış yaşıyor. Bir çok ilimiz kar altında . Allah bu soğukta evsizlerin ,yakacak alamayanların ,yeterli beslenemeyip çetin kışla savaşacak gücü olmayanların yardımcısı olsun! 
Bir de çoğu kişinin görmezden geldiği ,canlıdan saymadığı sokak hayvanları var ki vicdan sahibi olan herkes gibi benim de içim yanıyor onların perişan hallerini gördükçe.
Lütfen bu soğukla başetmeye çalışan canları görmezden gelmeyelim. Akşam hava kararınca yemek artıklarını boşalan yoğurt kaplarına veya naylon poşetlere koyup çöplerin yanına bırakalım. Biliyorum en temiz olanı kuru mama alıp bu canları onunla beslemek ama herkesi buna zorunlu kılamayız ki... Oysa yemek artıkları çöpe gideceğine onların kursaklarına gitsin. Zaten sığınacak bir evleri yok bir de açlıkla mücadele etmesinler. Allah hiç bir canlıyı açlıkla terbiye etmesin !
Biliyorum siz zaten fazlasıyla yapıyorsunuz ama çevremizdekileri de buna teşvik edelim. Dün akşam yardımcım işini bitirip evine giderken ,mutfakta ayırdığım yemek artığını görünce '' bunu ben bırakayım ,sabah gelirken 2 tane kedi ayağıma dolandı çok içim acıdı,onlara götüreyim'' dedi. O kadar duygulandım ki demek çevremizdeki insanlarda konuşa konuşa farkındalık yaratabilmişiz. 
Yılmadan bıkmadan anlatalım ve sosyal paylaşım sitelerinin her birinden duyuralım.
ONLAR AÇLIKLA VE DONDURUCU SOĞUKLA SAVAŞIRKEN ,BİZ NASIL RAHAT OLABİLİRİZ Kİ...


8 yorum:

  1. Şimdi dışarıdaki minik patileri doyurmaktan geliyorum. Gerçekten de zor durumdalar. Sürekli ucuz kuru mama vermek içime sinmediği için tavuklu, sütlü, pirinçli, makarnalı bir karışım pişirmiştim, çok sevdiler. Bazen pazardan en ucuz balık alıp pişiriyorum. Yakın çevrede onları benden başka doyuran biri olmadığı için çok zorlanıyorum. Keşke bu konuda tek başımıza olmasak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke :( Belki çok ayıp olacak ama ben bir de koyduğum mamaları dolaştırılmaya çıkmış sahipli köpeklerin yemesinden de şikayetçiyim. ''onlar ucuz mama köpeğinize dokunur ''falan diyorum ama çoğu hiç dinlemiyor ... Geçen gün güvenlikçi çocuk bile '' abla sen bizim kapının önüne bırak elindekileri ,falancanın köpeği yiyor senin mamaları '' dedi. Kızıyorum komşum !

      Sil
  2. ' kişil en mütevazi sofradan bile minik patilere birşeyler çıkıyor. Ankara gene karlar altında yemek bulmaları çok çok zor.

    YanıtlaSil
  3. Maalesef kış aylarında özellikle karlı havalarda yemek bulmakta, yaz aylarında da o sıcaklarda içecek su bulmakta çok zorlanıyorlar. Bir de soğuklarda doldurduğumuz sular da donuyor. Yemek bulmaları için zaten vicdanlı üç beş kişi dışında mucize gerekiyor. Allah (c.c.) çaresizlere ve dışarıda kalan tüm canlılara yardım etsin. Kuşlar bile artık sokaklara inip yemek arayacak duruma geliyorlar:(

    YanıtlaSil
  4. Önceden bıraktıklarımı kargalar,kumrular,serçeler birlikte yerlerdi.
    Dün öyle bir mücadele vardı ki.
    Büyük kuşlar küçüklere lokma vermediler.Havada bile kovaladılar garipleri.
    Ben yılmadım ama .Pencereye yakın koydum bir daha.
    Hayat güçsüzler için zor.

    YanıtlaSil
  5. çok duyarlı bir paylaşım..

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Nilgün Hanım, dün arayıp İnci'yi sormanız büyük incelikti, eksik olmayın. İncinin durumu maalesef iyi değil. Veterinerimiz ''yapılması gereken her şeyi yaptık, sanırım böbrekler işlevini kaybetmiş, onca serum veriyoruz ama idrar atılımı çok az'' dedi. Nasıl üzüldüğümü tahmin edersiniz.. Bugün pazar olduğu için klinik kapalı, eve almak istedim ama veteriner ''tedirgin etmeyelim, ben gelip kontrolünü yapar size bilgi veririm'' dedi. Sanırım bizimkilerin onu rahatsız edebileceğini düşündü. İşte bizde durum bu..
    Sizin Küdük'ün de hasta olmasına çok üzüldüm. Ben ilk anda arada çıkıp dolaşan Tagaddi hasta sandım, o yüzden dışarıdan bir şeyler mi yedi acaba? dedim. Söylediğiniz gibi Küdük evden çıkmadığı için böyle bir risk yok. Acaba ne oldu yavrucağa? Şimdi durumu nasıl? Veterineriniz ne diyor? Acil şifalar diliyor, sevgilerimizi gönderiyoruz. İyi pazarlar..

    YanıtlaSil