24 Eylül 2011 Cumartesi

Köpekle yaşamak-2

  Sevgili dostlar deneyim sözcüğü fazla iddialı olacak ama yaşadıklarımdan öğrendiklerimi aktarmaya devam ediyorum.
  Sizlerden öyle güzel yorumlar ve öneriler geldi ki bu yazının içeriğini siz yorumlarınızla şekillendirdiniz bir bakıma. Lütfen sizler de yaşadıklarınızı yazın ki kuyruklu dost edinmeyi düşünenler ya da dostuyla sorunlar yaşayanlara yol gösterelim.
  Köpekle yaşamak istiyorsunuz ama tatile çıkarken  ne yapacağınızı bilemiyorsunuz.
Maalesef bizleri dostumuzla kabul eden otel,pansiyon sayısı çok az,olanlar da ya çok bakımsız ya da sizin içinize sinmez :( Keşkül 1,5 -2 yaşındayken kuzenim Bodrumdaki evine  davet etti bizi. Ben köpekle kimsenin evine gitmem-annem hariç-.Köpek çocuk gibidir yanınızda ona ait bir dolu eşya taşımak zorundasınız ve yabancı bir yerde nasıl davranacağını asla kestiremezsiniz. Neyse biz de bizi köpekle kabul eden bir otel bulduğu taktirde gelebileceğimizi söyledik. Buldu da... Aman Allah'ım rutubetten kabarmış duvarlar,küçücük havuzda 30-40 kişi hijyen hak getire... Neyse kalamadık tabii,bilmem anlatabildim mi?
Peki böylesi durumlarda ne yapacağız? Köpek pansiyonları çözüm mü ? Bazı köpekler için evet ama Keşkül 'ü 2 kez bıraktık ,aldıktan hemen sonra  hastalandı. Veterinerimiz psikolojik olduğunu söyledi. Hiç mi tatile çıkamayacağız? Çıkacağız elbet ,biz şöyle bir çözüm bulduk;annem bizim eve gelip kızlarla kalıyor,Keşkül'ü günde iki kez dolaştırmak üzere veterinerden destek alıyoruz. Bizim kız hangi amaçla dışarı çıktığını bildiğinden sorun çıkarmıyormuş. Bizimle koşup oynamak isteyen eve girmeye hiç yanaşmayan Keşkül yabancı birisiyle olunca itaat edip kısa bir süre sonra eve dönmeye razı oluyormuş. Evde tanıdıkları ortamda ve tanıdıkları biriyle kaldıkları için de yemek uyku gibi düzenleri aynen sürüyor,yalnızca  bize özlemleri tavan yapıyor ...Bizim bir avantajımız daha var,kızlar evde biz yokken yalnız değiller . Evde birden fazla patili olunca bazı şeyler daha kolay :) Kızlar birbirine çok düşkün,konuk gelince dahi Keşkülle Küdük'ü aynı odaya kapatıyorum aksi taktirde her ikisi de ağlayıp kapıları tırmalıyorlar. Sonuç olarak size önerim köpeğiniz varsa ve tatile çıkarken yanınızda götüremiyorsanız hayvansever arkadaşlarınızı ve en önemlisi  ailenizi hoş tutun ! Onlara ihtiyacınız olacak :)
  Köpeğin beslenmesi; Sevgili hayvansever dostum Begonvilli Ev bu konuda yaptığı bir yorumla beslenmenin önemini anımsattı . Köpek beslenmesi konusunda pek çok görüş var;kimi kaynaklar barf beslenme dediğimiz çiğ etle besleme diğeri de kuru mamayla beslemenin uygun olduğunu söylüyorlar. Ben 14 yıl Colette'e  tavuk,kırmızı et,sebze,tahıl ve sıvı yağdan oluşan yemek yaptım. Beslenmeden kaynaklanan hiçbir hastalığı yoktu,dişleri pırıl pırıl nefesi kokusuz,tüyleri parlak ve gürdü ama inanın tembellikten değil tamamen daha pratik ve zahmetsiz olduğu için Keşkül'de veterinerimizin önerdiği kuru mamayı kullanıyoruz. Yoksa Colette varken ben çalışıyordum zamanım kısıtlıydı şimdi emekliyim ve zamanım bol yani zamansızlık değil sorun. Koskoca köpek için yemek pişirmek ve onu saklamak hiç de pratik değil o nedenle.
Köpekleri kaç öğün beslemeliyiz?
Yavru köpek günde en az 4 yetişkin köpek 2 öğün beslenmeli. ''Köpek günde tek öğün yer ''diyenler ,köpeklerinin tüm gün aç kalan mideleri nedeniyle  ileri yaşlarda gastrit ülser gibi hastalıklara yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu bilmeliler. Tercih sizin ! Ne miktarda besleyeceğiniz ise zaten veterineriniz tarafından size söylenecek.Yalnız her şeye rağmen patron sizsiniz,baktınız kilo alıyor miktarı azaltın ,zayıflıyorsa da arttırın. Unutmayın onlar da bizim gibiler bazılarına su içse yarar :D
Bir diğer önemli konu ;Lütfen ama lütfen öğün aralarında abur cubur vermeyin,sofradan beslemeyin ! Arsız olurlar ve sindirim sistemleri bozulur,gereksiz kilo alırlar. Bir de yemek artığı vermeyin. Atalarımızdan öyle görmüş olsak da KÖPEKLER KEMİKLE BESLENMEZ ! Hele tavuk kemiği ASLA ! Tavuk kemiği ufalanıp jilet gibi mide ve bağırsaklarını keser,deler,köpeğinizi oracıkta kaybedebilirsiniz ! Yalnızca dananın kaval kemiği dediğimiz kemiğini kaynattıktan sonra dişlerini kaşıması ve temizlemesi amacıyla verebilirsiniz. Özellikle gelişme çağındaki köpeklerin hem diş gelişimi için yaralıdır hem de onları oyaladığı için sağı solu kemirmezler.
   Bir diğer konu da ,yavru köpeklerin ortalığı kemirmesi ...Maalesef yapıyorlar :( Onları her an oyalamak zor tabii ama evden bir süreliğine uzaklaşacaksanız yukarıdaki yöntem işe yarıyor. Çalışma saatleriniz düzensiz, mesainiz uzunsa önceki postumu anımsayın . Köpeğin bütün dünyası sizsiniz onu sık sık uzun sürelerle yalnız bırakacaksanız eğer bu sevdadan vazgeçin ! 
  Sizlerden gelen yorumlar doğrultusunda yazım sürecek... Lütfen katkılarınızı esirgemeyin ve tekrar söylüyorum ''ben uzman değilim,böyle bir iddiam da yok. ''Yalnızca hayatımın 20 yılını köpekle geçiren biri olarak yaşadıklarımı aktarıyorum o kadar. Benim köpeğim mükemmel eğitimli değil,onu büyütürken ben de hatalar yaptım. Her şeyden önce bebekliği hastalıklarla geçtiği için asla yapılmaması gereken şeyleri yaptım. Onu kucağımda taşıdım . Şimdi 35 kilo ve hala ben otururken gelir kucağıma çıkar :)))
   Bu günlük de bu kadar ...

12 yorum:

  1. hayatına ilk kez köpek dahil edecek biri için aydınlatıcı bir rehber niteliğindeki yazınız için teşekkürler...
    biz de kediyle tatil konusunda sıkıntılar yaşadık... annem maalesef kendi evinden başka yerde kalmıyor:( ne kadar ısrar etsek de bana bırakın diyor... ben de evinde kuş var diye çekindim... bir de annemin pencerelerinde sineklik yok, yaz vakti cam açmadan da oturtamam kadıncağızı:) kedi pansiyonu da cazip gelmedi çünkü bizim kedi biraz asosyal... misafir sevmez, evde yabancı biri gelsin istemez, başka kedilerle de anlaşamıyor:) aklım kalacak, bunalıma girecek diye onu da yapamadık... kayınvalidemlerin adadaki ev ortamını tercih ettik Aşkım Bey yüzünden bu sene:) ama önümüzdeki yazlar nasip olursa apart tarzı yerlerden hayvan kabul eden varsa öyle bir yer düşünüyorum:) yoksa yazları Aşkım'la evde sıcaklarda pişeceğiz:)))
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Yine harika bilgilerle dolu bir yazı olmuş.

    Tatile çıkma konusunda sıkıntılarımız ortak. Çok zorunlu durumlarda Minik'i veterinere pansiyoner olarak bırakıyoruz ama orada tüm gün bir kafeste kapalı kalıyor. Sadece tuvaleti için kısa süreli gezdiriyorlar. onun dışında hapis. Bu da bizi derinden yaralıyor ama mecburen bıraktığımız oluyor. Örneğin eşim ameliyat olmuştu, ben de refakatçı olarak hastanede kaldım. Bu süre içinde veterinere bıraktık. Çiftlikler riskli. Bulaşıcı hastalık ve kötü muamele riski var. Köpek kabul eden tatil köyleri arayışımız oldu ama sonuç alamadık..

    Beslenme konusunu sizin de ele almanız iyi oldu; çünkü ısrarla tek öğün diyen köpek sahipleri var.

    Siz yazdıkça ben de elimden geldiğince kendi deneyimlerimi yazarım. Sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Yorumlarım fazla uzun oluyor ama yararlı olabilir diye yazmadan edemiyorum. Sizin de söylediğiniz gibi, biz köpeklerimizi iyi eğitemedik. Minik'i aldığımız ilk günlerde, bir bebek gibiydi. Sürekli bizimle olmak, kucağımda uyumak istiyordu. İşi ağlar gibi sesler çıkarmaya dek götürüyordu. Ben de hayatımın hatasını yapıp onu kucağıma alıp sevip okşuyordum. Sonunda şımarık, söz dinlemez, hükmeden bir köpek oldu çıktı. Şimdi hala ben evden onsuz çıkmak zorunda kalırsam saldırganlaşıyor, beni ısırıyor.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Okuyan ,Begonvilli Ev,lütfen uzun uzun yazın çünkü sonuçta burada paylaşım yapıyoruz. Yazılarımın içeriği ve konusu sayenizde şekilleniyor. Katkılarınız için teşekkürler !

    YanıtlaSil
  5. Kemik meselasine değindiğin çok iyi oldu.Halk arasında köpeğe kemik verme meselesi var ki!Dediğin gibi çok tehlikeli.Çok büyük sorunlara yol açıyor.Dolayısıyla kedilerede vermek aynı tehlikeyi içeriyor.Balık verirkende balığın kılçıkları çok iriyse...Kılçık temizlenip öyle verilmeli diyor uzmanlar.Çok güzel ve yararlı bir yazı olmuş.Siz ayrıntılara kafanızı takmayın lütfen.Rahat rahat yazınızı yazın.Biz sizi biliyoruz,ne amaçla yazdığınızı.
    Kızları öptüm.
    Mırk:)

    YanıtlaSil
  6. Pembe Patili dostum ve annesi çok teşekkürler... Biz de sizi öptük :)

    YanıtlaSil
  7. Tavuk kemiği ne köpeğe ne de kediye asla verilmemeli. Geçen yıl bir köpek sahibi ''benim köpeğim alışık ve hiç bir şey olmuyor'' diye adeta övünerek söylüyordu ama ne yazık ki köpeği üçbuçuk saat süren bir operasyonla ölümden zor kurtarıldı. Veterinerlerimiz ortak olduğu için olayı tüm detayları ile biliyorum..

    Bir de köpeğini tasmasız gezdirmekle övünen bir hanım vardı. O da ''benim köpeğim çok akıllıdır, asla yanımdan ayrılmaz'' diyen biriydi. Ne mi oldu? Hiç sormayın. Hala aklıma geldikçe ürperiyorum..Aptal kadın bir de ağlıyordu olaydan sonra..(Kullandığım sözcük için bağışlayın ama defalarca uyarmıştım, dinletememiştim)

    YanıtlaSil
  8. Nilgüncüm ,
    çok güzel bir yazı olmuş canım. Biz de genelde evde hep biri olur çünki çocuklarla bizim aynı zamana denk gelmiyor bir yerlere gitmemiz,bu da iyi oluyor biryandan ama hepimiz birden olmayacaksak arkadaşım Zeynep hergün gelip onunla bir saat vakit geçirip oynuyor,kumunu temizleyip onun için evi havalandırıyor.

    Ve biliyormusun Zeynep aşırı derecede kedi korkusu olan briydi ben de ona BADEM minicikken(2 haftalıktı ailemize katıldığında) gel sev sarıl bak yenersin korkunu diyordum öylede yaptık her gelişinde biraz biraz aşama kaydetti şimdi araları çok iyi ne zaman bana gelse BADEM gelir ayaklarını ellerini yalar:))) Tavuk kemiği konusunu duymuştum vermiyorum .
    Köpeklerde yavrulara zararlı büyükler yer lafını çok duydum bir daha yanımda konuşulursa böyle birşey begonviliEv in de uyarılarını aktaracağım.
    sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  9. Hatice harikasın ! Çook teşekkürler değerli katkıların için.

    YanıtlaSil
  10. Beş yıldır köpeğim Kara ile yaşıyorum. Önceleri onu küçük bir çocuk olarak algılama yanılgısına düştüm ve aşırı şımarttım. Sonra öğrendim ki şımarık köpek mutlu köpek değilmiş. ''Köpeklere Fısıldayan Adam'dan pek çok şey öğrendim. Beslenme ile ilgili uyarılarınız (tabii ki diğerleri de) çok yararlı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. tecrübe bazen en iyi öğretmenden bile iyidir...
    faydalı bilgiler bir çok kişinin işine yarayacağından eminim.. yine ben kedüşlü postları bekliyorum heyecanla :D

    (bu arada takip ettiklerimi takip edemediğimi farkettim yazılarınız yeni blogger ekranıma düşmüyordu yeniden takibe aldım bi takipsizlik vardı ekranımda ama düzelir herhalde)

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Eflatunkedi,köpekle yaşamak hakkında yazdıkça değinemediğim birçok şey olduğunu farkediyorum ,o nedenle yavaş yavaş yazıyorum. Kediler hakkındaki yazımı da kafamda şekillendirdim,merak etmeyin :)Bu konuda da katkılarınızı bekliyorum. İlginiz için ayrıca teşekkür ederim. Sevgilerimizle...

    YanıtlaSil